Свято Архангело - Михайлівська церква c. Зміївки
Українська православна церква Київського патріархату
Меню сайту
Благодійний внесок
Цікаві статі
  • 1.Внутріщній стан людського серця, що стало оселею всіх пристрастів і пороків
  • 2.Моральний стан серця людини, що через недбайливість і лінощі падає в безодню пороків
  • 3.Внутрішній стан серця людини, яка лишилася благодаті і стала рабом пристрастів і зброєю диявола.
  • 4.Стан серця людини, через святе хрещення і інші таїнства, що стало мешкання Святої Тройці.
  • 5.Дорога християнського життя.
  • Святині храму
    Підтримайте сайт

    Натисніть та підтримайте сайт

    Пам'ятки храму
    ЗАКОН БОЖИЙ
    Святе Причастя

    Головна » 2014 » Июнь » 08

    8 червня.  День Святої Тройці, П’ятидесятниця.

       Через десять днів після Вознесіння, на п’ятдесятий день від Пасхи, християни відзначають день Святої Трійці, або Зелені свята, чи П’ятидесятницю. Цього року цей день припадає на 8 червня. Одне з найдавніших свят, власне, є днем народження Церкви.

        Після Вознесіння Христового минуло десять днів, наступив п’ятдесятий день після Воскресіння Господнього. Євреї відзначали велике свято П’ятидесятниці на згадку про отримання Синайського законодавства. Всі  апостоли разом з Божою Матір’ю й іншими учнями Христовими одностайно перебували і молилися в єрусалимській Сіонській світлиці – приміщенні на верхньому поверсі будинку, де раніше була здійснена Таємна Вечеря.

        Була третя година дня за єврейським часом, по-нашому – дев’ята година ранку. Раптом зробився шум з неба, ніби від сильного вітру, що несеться, ним наповнився весь будинок, де перебували учні Христові. З’явилися вогненні язики й почили (зупинилися) по одному на кожному з них. Усі сповнилися Духа Святого й почали прославляти Бога на різних мовах, яких не знали. Так Дух Святий, за обітницею Спасителя, зійшов на апостолів у вигляді вогненних язиків у знак того, що Він дав апостолам здатність і силу для проповіді Христового вчення усім народам. Зійшов же у вигляді вогню в знак того, що має силу обпалювати гріхи, очищати, освячувати й зігрівати душі. У Єрусалимі в той час було багато євреїв, які прийшли з різних країн на свято. Апостоли вийшли до них і проповідували на їхніх рідних мовах воскреслого Христа. Проповідь так подіяла на слухачів, що багато з них увірували і почали запитувати: «Що ж нам робити?» Апостол Петро відповів їм: «Покайтеся й хрестіться в ім’я Ісуса Христа для прощення гріхів, тоді ви отримаєте дар Святого Духа». (Діян.2. 37-38) Ті, що увірували, охоче прийняли хрещення, й виявилося таких у цей день біля трьох тисяч чоловік. Таким чином почало облаштовуватися на землі Царство Боже, тобто Церква Христова. Тому у п’ятдесятий день після Світлого Христового Воскресіння Церква святкує ще одну подію – день народження християнської Церкви, яка була заснована зішестям Святого Духа. Бог, явившись світу в  третій Іпостасі, уже ніколи не залишав світ, а діє через Святу Церкву.

         П’ятидесятниці передує вселенська поминальна субота. А на саму Трійцю після літургії правиться вечірня, на якій читаються особливі колінопреклонені  молитви, що прикликають Дух Святий. Трійцю ще називають Зеленими святами і прикрашають листям та травою церкви і домівки. Звичай успадкований від Старозавітної Церкви, коли в день П’ятидесятниці будинки й синагоги  прикрашали зеленню на згадку про те, як при Синайській горі все цвіло й зеленіло в день отримання Мойсеєм скрижалей Закону.  Сіонська світлиця в той день, згідно звичаю, теж була прикрашена гілками дерев і квітами. А ще квітучі зелені гілочки нагадують нам, що під дією благодаті Божої людські душі розцвітають плодами усіляких чеснот.

     

    Переглядів: 653 | Додав: ivan | Дата: 08.06.2014 | Коментарі (0)

    Контактні дані
    Цікаво знати
    Купить ссылку здесь за руб.
    Поставить к себе на сайт
    Пошук
    Наше опитування
    Оцініть мій сайт

    Всего ответов: 52
    Календар
    Православные праздники
    Історичні події
    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0
    Кто сегодня был? Яндекс.Метрика
    Архів записів
    Форма входу

    Розповiсти друзям
    Підписка на новини

    Введите адрес Вашего почтового ящика:

    Пасха
    Наш баннер
    Вверх Яндекс.Метрика