Свято Архангело - Михайлівська церква c. Зміївки
Українська православна церква Київського патріархату
Меню сайту
Благодійний внесок
Цікаві статі
  • 1.Внутріщній стан людського серця, що стало оселею всіх пристрастів і пороків
  • 2.Моральний стан серця людини, що через недбайливість і лінощі падає в безодню пороків
  • 3.Внутрішній стан серця людини, яка лишилася благодаті і стала рабом пристрастів і зброєю диявола.
  • 4.Стан серця людини, через святе хрещення і інші таїнства, що стало мешкання Святої Тройці.
  • 5.Дорога християнського життя.
  • Святині храму
    Підтримайте сайт

    Натисніть та підтримайте сайт

    Пам'ятки храму
    ЗАКОН БОЖИЙ
    Святе Причастя

    Головна » 2014 » Январь » 03

    Різдвяне послання
    Високопреосвященнішого Даміана
    Архієпископа Херсонського і Таврійського
    Боголюбивим пастирям і всім вірним чадам
    Херсонської єпархії УПЦ КП.

    З Різдвом Христовим та Новим 2014-м роком!

       Христос Народжується !
       Радість Христового Різдва, більшою мірою відчуваємо, бути може навіть не душею, а духом, якимось гранично глибинним чуттям. Розумом усвідомити і пояснити - що собою являє ця велика подія на межі неможливого. Ну от як зрозуміти слова великого отця Церкви Афанасія Олександрійського: «Бог став людиною, для того, щоб людина стала богом».
       Дещо ми, звичайно, розуміємо. Читаючи Євангеліє, ми розчулюємося чудовим притч Христа: «Про милосердного самарянина», «Про безумного багача», «Про блудного сина» та іншим - вони всі такі яскраві, іскристі, прозорі.
       Заповідь про загальної любові, навіть до ворогів - складними, проте ми розуміємо її важливість. Ми радіємо про жінку, яку Господь врятував від побиття камінням, про зцілених паралітика, про розпрямлених скорчених, про прозрілих сліпонароджених. Ми схиляємося перед Хрестом, на якому Христос на ділі, а не тільки на словах показав любов Божу до всіх нас, людям. Ми вдячні Господу за Церкву, за допомогою якої складаємося в Новому Завіті із Всевишнім, за Благодать Духа Святого, вспомоществующую в боротьбі з нашою порочністю. І, нарешті, Господь дарує нам життя вічне - дай Бог, блаженну - в оселях Отця Небесного.
       Але ми покликані до незрівнянно більшого. Рівними Богу нам не бути - це надто зрозуміло, але в певному сенсі нам відкрита перспектива бути подібними Всевишньому. Це здається зухвалим і нереальним, але саме до цього нас кличе Христос - «будьте досконалі, як досконалий Отець Ваш Небесний..." ( Мф. 5 , 48). І не тільки закликає Господь нас до богоуподобленія, а й прокладає нам до сему шлях. А початком відкриття такої можливості - сходження людства до Божества стає з'єднання Божа природи з людської в Ісусі Христі - саме Боговтілення. У цьому сенсі вочеловечение Господа - найголовніша подія в історії людства. Так, дуже важливо те, що Ісус проповідував, тим більше Його Страждання і Смерть на Хресті, але саме на акті Втілення Всевишнього багато отці Церкви фокусують свою увагу, як на основному звершенні в справі нашого Спасіння. Тому, що з'єднання Божества з плоттю людської стало заповненням нашої недостатності, вознесінням людської природи до Небес, за допомогою її обоження.
       Обоження - такий Богословський термін є - по- грецьки - θέωσις [ феозіс ] - З'ЄДНАННЯ людини з Христом, СОВОПЛОЩЕНІЕ з Ісусом. Макарій Великий про це абсолютно недвозначно говорить: «вчоловічитися Господь... з'єднується і совоплощается з вірними Йому душами, вносить « душу в душу, іпостась в іпостась». Ну а оскільки Христос не просто Людина, а Богочоловік, значить, через Ісуса ми єднаємося і зі Всевишнім Творцем. Саме за допомогою Христа. «Через поєднання з Христом людина сопрічащается нетварного Божественного Життя Святого Духа, робиться «причасником Божественного єства » ( 2Пет.1 : 4 ).
       Звичайно, для абсолютної більшості з нас - це настільки високі матерії далекі і незбагненні - як би з області фантастики, але святі подвижники - аскети, адже, досягали запаморочливі вершини Богообщения. Преподобний Григорій Палама і його сподвижники ісихасти буквально жили в цьому Божественному світлі нестворені енергії.
       Найтісніше єднання людини з Богом, прилучення людини нетварной божественного життя через дію Божественної благодаті порівнюють з близькістю металу з вогнем. Розпечене залізо, звичайно, залізом і залишається, але набуває вигляд і деякі властивості вогню. Воно стає світиться і палаючим жаром. Так і людина, яка досягла стану обоження, залишається людиною, але стає просвітленим, сяючим Божественним світлом. Навіть плоть великих святих аскетів, судячи з їх життєписам, могла змінювати свої властивості. Під час молитви вони могли парити в повітрі, ходити по воді, як по твердій поверхні. А після кончини, тіла деяких з них виявлялися нетлінними. Але не настільки важливо останнє, наскільки вражаюча близькість до Бога безсмертної душі святого. Перед такою людиною у вічності розгортаються перспективи, про які ми й подумати не в змозі.
       Нам з Вами хоча б у моральному плані на плаву втриматися , дотягнутися хай вже не до Новозавітного рівня, а старозавітні. Ось слова Христа, звернені до багатому юнакові нам зрозумілі і прийнятні. Пам'ятайте, на його запитання: «що зробити доброго, щоб мати життя вічне? - Ісус каже: виконай заповіді - Не вбивай, не чини перелюбу, не кради, не свідчи ложно; Шануй батька та матір, і: Люби ближнього твого, як самого себе» ( Мф.19 ,16 - 19 ) - такий ось граничний мінімум - мова тут не йде про жертовну хрещеною любові Христової, просто про такий пересічному благочесті - втім, до якого так само треба ще дорости. Любити ближнього, як самого себе - далеко не у всіх виходить.
       Але Христос, а за Ним і святі отці Церкви закликають нас до більшого - не просто прожити добропорядним людиною, а й досягти духовних висот обоження. А обоження, розкривається, за словами Максима Сповідника, саме Боговтілення - Народженням у світ Христа, кое ми з Вами нині світло святкуємо. Нехай для більшості з нас це буде і недосяжною метою, але давайте про це хоча б мріяти, вважати для себе ідеалом, і тоді це наше жадання вищого, як колись зірка Віфлеємська, указавшая волхвам шлях до печери Богонемовляти, виявиться стрілою, націленої у вічність.

    Христос Народжується!
    Славимо Його!

    Переглядів: 559 | Додав: ivan | Дата: 03.01.2014 | Коментарі (0)

    Контактні дані
    Цікаво знати
    Купить ссылку здесь за руб.
    Поставить к себе на сайт
    Пошук
    Наше опитування
    Оцініть мій сайт

    Всего ответов: 52
    Календар
    Православные праздники
    Історичні події
    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0
    Кто сегодня был? Яндекс.Метрика
    Архів записів
    Форма входу

    Розповiсти друзям
    Підписка на новини

    Введите адрес Вашего почтового ящика:

    Пасха
    Наш баннер
    Вверх Яндекс.Метрика