Свято Архангело - Михайлівська церква c. Зміївки
Українська православна церква Київського патріархату
Меню сайту
Благодійний внесок
Цікаві статі
  • 1.Внутріщній стан людського серця, що стало оселею всіх пристрастів і пороків
  • 2.Моральний стан серця людини, що через недбайливість і лінощі падає в безодню пороків
  • 3.Внутрішній стан серця людини, яка лишилася благодаті і стала рабом пристрастів і зброєю диявола.
  • 4.Стан серця людини, через святе хрещення і інші таїнства, що стало мешкання Святої Тройці.
  • 5.Дорога християнського життя.
  • Святині храму
    Підтримайте сайт

    Натисніть та підтримайте сайт

    Пам'ятки храму
    ЗАКОН БОЖИЙ
    Святе Причастя

    Головна » 2013 » Июнь » 24

    23 червня – день Святої Тройці. Пятидесятниця. Зішестя Святого Духа на апостолів.

         У пятдесятий день по Воскресінні Христовому всі Апостоли були в горниці в Єрусалимі. І ось о дев’ятій годині ранку почувся шум в кімнаті подібний до шуму вітру; цей шум сходив з Неба так, немов буря сильна зірвалася й переповнила той дім, де сиділи вони. «І з’явились їм язики поділені, немов би огненні, і спочили на кожному з них» (Діян. 2. 3). І тоді сталося так, як було обіцяно Ангелами під час Вознесіння Господнього; вони сповнилися Духом Святим.

         Внаслідок зшестя на них Святого Духа Апостоли перемінилися; вони просвітилися, і пригадали собі все те, чого навчав Христос під час перебування на землі. І ось тепер уся ця наука Господня показалася їм у зовсім іншому, у новому світлі, і вони вже не були боязливими і заляканими, а навпаки – вони мужньо вийшли й почали проповідувати Євангелію Христову.

         Юдеї саме в той час з усіх сторін світу зїжджалися до Єрусалиму, щоб там відсвяткувати свято юдейської П’ятидесятниці - на спомин того факту, що вони одержали від Бога  (через Мойсея) на горі Синай Десять Заповідей Божих. Вони також відзначали в цей день п’ятдесятий день виходу юдеїв з єгипетського рабства – Пасху. Усі ці юдеї-прочани, розмовляючи між собою різними мовами, заповнили вулиці Єрусалиму. А вістка про те, що сталося з Апостолами, скоро розійшлася по всьому місту, і великий натовп людей зібрався біля того дому, де жили Апостоли. І коли там люди так очікували, переповнені різними передчуваннями, з дому до них вийшла група людей. По їхній поведінці й одежі можна було пізнати, що це були галілеяни. І ось вони почали говорити про Христа Спасителя. А присутні юдеї дуже здивувалися, бо кожен  почув, що Апостоли проповідували його рідною мовою. «І всі були вражені і дивувалися, кажучи один одному: чи не всі ці, які говорять, галілеяни? Як же ми чуємо кожен свою мову, в якій народилися?» (Діян. 2. 7-8)

         «Петро ж, ставши з одинадцятьма, підвищив голос свій і промовив до них: мужі юдейські і всі жителі Єрусалима! Нехай буде відомо вам, і слова мої…. Це те, що провіщав пророк Іоіль…і на рабів Моїх і на рабинь Моїх у ті дні зіллю від Духа  Мого, і будуть пророкувати»(Діян.2. 14, 16, 18). Вислухавши знамениту проповідь св.. Петра, люди зворушилися серцем за свої погані діла супроти Спасителя, а деякі питалися: що їм зараз треба зробити? Св. Петро відповів їм на це: «покайтеся, і нехай хреститься кожен з вас в ім’я Христа на відпущення гріхів; і приймете дар Святого Духа»(Діян. 2. 38).

         Свято християнської православної П’ятидесятниці, яким ми вшановуємо Святу Тройцю, є одним з дванадцятьох річних важливих свят. Церква урочисто відзначає це свято кожного року на п’ятдесятий день після свята Воскресіння Христового, і на десятий день після Вознесіння Господнього. В народні напередодні Св. Трійці, в суботу, люди прикрашали храми, свої домівки гілками дерев клена, липи ясена, долівки застеляли пахучими травами чебрецем, м’ятою, лепехою тощо. В народі вважалося, що  це зілля має цілющу силу, його не викидали, а зберігали й у відварах мили голову, щоб вона не боліла, парили хворі ноги, і т.д.
     
     
    Переглядів: 721 | Додав: ivan | Дата: 23.06.2013 | Коментарі (0)

    Контактні дані
    Цікаво знати
    Купить ссылку здесь за руб.
    Поставить к себе на сайт
    Пошук
    Наше опитування
    Оцініть мій сайт

    Всего ответов: 52
    Календар
    Православные праздники
    Історичні події
    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0
    Кто сегодня был? Яндекс.Метрика
    Архів записів
    Форма входу

    Розповiсти друзям
    Підписка на новини

    Введите адрес Вашего почтового ящика:

    Пасха
    Наш баннер
    Вверх Яндекс.Метрика