Свято Архангело - Михайлівська церква c. Зміївки
Українська православна церква Київського патріархату
Меню сайту
Благодійний внесок
Цікаві статі
  • 1.Внутріщній стан людського серця, що стало оселею всіх пристрастів і пороків
  • 2.Моральний стан серця людини, що через недбайливість і лінощі падає в безодню пороків
  • 3.Внутрішній стан серця людини, яка лишилася благодаті і стала рабом пристрастів і зброєю диявола.
  • 4.Стан серця людини, через святе хрещення і інші таїнства, що стало мешкання Святої Тройці.
  • 5.Дорога християнського життя.
  • Святині храму
    Підтримайте сайт

    Натисніть та підтримайте сайт

    Пам'ятки храму
    ЗАКОН БОЖИЙ
    Святе Причастя

    Головна » Статті » Мої статті

    Новини сайту

         Народження Пресвятої Богородиці (друга Пречиста) святкується 21 вересня.

         Тисячі років минуло з того часу, коли Адам та Єва порушили Заповідь Божу в Раю. Їхні нащадки тяжко працювали на свій прожиток. Усі люди чекали великого дня - дня народження Спасителя світу, Який мав добровільно взяти на себе гріхи людські та дати Себе в жертву за грішних людей, яких знову повернули до Раю після їхнього земного життя. Цю надію Господь дав Адамові та Єві, коли Він вигнав їх із Раю. Господь також посилав побожних людей, які передсказували народження Спасителя світу. Це були пророки, яким Дух Святий відкрив усе те, чого інші люди не могли знати. І саме тому народження Пресвятої Діви Марії стає тим початком тієї радості, яку приніс Спаситель усім людям світу цього. Нам треба також знати про батьків Пресвятої Діви, про місце їхнього народження та про ту обітницю, яку вони дали Господу. На Близькому Сході є країна Галилея. Там і досі є велике озеро, що зветься Генісаретське. У цьому озері Апостоли ловили рибу. У Галилеї також досі є маленьке містечко Назарет. У Назареті жило одне гарне, спокійне та побожне подружжя - Яким та Анна. Це були вже старі люди. Їхній рід походив від славного царя Давида - того Давида, який, коли ще був юним пастухом, переміг сильного і великого Голіафа. Яким і Анна були заможні, а славні вони були тим, що з особливою добротою ставилися до вбогих людей і виявляли велике милосердя до них. Прибутки свої ділили вони на три частини: одне третину вони витрачали на свої потреби, другу третину віддавали на Храм Божий, а решту роздавали бідним людям. Здавалося, що їм нічого не бракувало, що вони були цілком задоволені, але в дійсності так воно не було. Вони дуже сумували, що не мали дітей. У своїх усердних молитвах вони не переставали молити Бога, щоб Він послав їм хоч одну дитину, і це було б благословенням Божим для них. Вони пообіцяли, що коли в них народиться дитина, то вони присвятять її Богові. І вислухав Господь щирі молитви Якима та Анни, послав їм донечку, яку вони дуже любили та дуже раділи нею, бо вважали, що це Господь Бог змилувався над ними. І назвали донечку Марією, яка пізніше стала Матір'ю Господа нашого Ісуса Христа. Побожні й добрі батьки зразково виховали її.

    ____________________________________________________________________________

         Щоб належно вшанувати пам'ять мученицької смерті Івана Хрестителя, Православна Церква встановила свято, яке святкується 11 вересня кожного року. Це свято Усічення голови св. Іоанна Хрестителя.

         Св. Євангелист Марк (6:14-28) у Св. Письмі розповідає про це так:

         "...І почув про Ісуса цар Ірод, - бо ім'я Його стало відомим, говорив це Іоанн Хреститель воскрес з мертвих, і тому чудеса діються ним. Одні говорили, це Ілля а інші говорили: це пророк або один з пророків. Ірод же, почувши, сказав: це Іоанн, якого я обезглавив; він воскрес із мертвих. Бо цей Ірод, пославши, взяв Іоанна і ув'язнив його в темницю, за Іродіаду, жінку Филипа, брата свого, з якою він одружився. Бо Іоанн говорив до Ірода: не годиться тобі мати жінку брата твого. Іродіада ж, гніваючись на нього, бажала вбити його; та не могла. Бо Ірод боявся Іоанна, знаючи, що він муж праведний і святий, і беріг його; багато, що робив, слухаючись його, та із задоволенням слухав його. І настав слушний день, коли Ірод, святкуючи день свого народження, влаштував бенкет вельможам своїм, тисячоначальникам і старійшинам Галілейським, - дочка Іродіади увійшла, танцювала і догодила Іродові і тим, що возлежали з ним; цар сказав дівиці: проси в мене, чого хочеш, і дам тобі; і клявся їй: чого тільки попросиш у мене, дам тобі, навіть до половини царства мого. Вона вийшла і спитала матері своєї: чого просити? Та відповіла: голови Іоанна Хрестителя. Вона відразу ж пішла з поспішністю до царя і просила, кажучи: хочу щоб ти зараз же дав мені на блюді голову Іоанна Хрестителя. Цар засмутився, але ради клятви і тих, що возлежали з ним, не захотів відмовити їй. І негайно, пославши зброєносця, цар звелів принести голову його. Тоді пішов, відсік йому голову в темниці, і приніс голову його на блюді, і віддав її дівиці, а дівиця віддала її матері своїй".

         Цей сумний святковий день Церква установила день строго посту. Іоанн Хреститель своєю проповіддю допомагав справі духовного відродження серед тих, що слухали голосу його, і таким чином він багатьох підготовляв до проповіді Христа Спасителя, до проповіді любові й доброзичливості серед людей. Після смерті Іоанна Хрестителя багато його учнів стали учнями Христа Спасителя. Суд Божий звершився над Іродом, Іродіадою і дочкою її Саломією ще за їхнього життя. Саломія, переходячи річку Сикорис зимою, провалилася під кригу. Крижина так її придавила, що вона висіла тілом у воді, а голова її знаходилася під кригою. Подібно тому, як вона танцювала колись ногами на землі, тепер вона, ніби танцююча, двигала безпомічно ногами в крижаній воді. Так вона висіла до тих пір, поки гостра крижина не відрізала їй голову. Труп її не знайшли, а голову принесли Іроду з Іродіадою, як колись принесли їм голову Іоанна Хрестителя. Аравійський цар Арефа, за безчестя своєї дочки, яка була дружиною царя Ірода, і яку він її лишив, заради Іродіади, рушив військом проти Ірода. Потерпів поразку, Ірод накликав на себе гнів римського імператора Кая Калигули (37-41) і був разом з Іродіадою відправлений на заслання в Галію, а потім в Іспанію. Там їх поглинула земля, що розкрилася.

         Після Божественної Літургії була відпрвлена панахида борцям за волю України.

     

    ____________________________________________________________________________

         28 серпня Церква святкує пам'ять Успіння Пресвятої Богородиці.

         Після Вознесення Христового й Зіслання Св. Духа Апостоли пішли проповідувати віру Христову в різні країни світу. А про Пречисту Діву Марію в святому Переданні сказано ось що: Вона залишилася в Єрусалимі в домі Апостола та Євангелиста Іоанна, улюбленного учня Ісуса, якому Він доручив опіку над Своєю матір'ю. Діва Марія проповідувала Слово Боже та опікувалася хворими й допомогала вбогим. Багато християн зо всіх сторін світу приходили до Матері Божої, щоб знайти собі душевний спокій і радість. Пресвята Діва Марія часто молилася в тих місцях де Христос перебував, страждав, помер на Хресті і воскрес із мертвих. Так минали літа, і в кінці почав наближатися час відходу Матері Божої з цього світу. За три дні перед її кончиною її відвідав Архангел Гавриїл і сповістив їй про недалекий кінець її життя. Архангел з'явився їй з гілкою дерева з Раю. Тоді Діва Марія висловила бажання побачити перед Своєю смертю всіх Апостолів. І ось вони, за винятком Апостола Фоми, прибули до Єрусалиму. Коли настав той день, в який згідно із сповіщенням Архангела Гавриїла, Мати Божа лежала на ложі в оточенні Апостолів, друзів та віруючих. Коло 3 години по полудні свічки, що їх держали в руках присутні, нагло були притемнені, кімнату наповнило сяйво, в якому з'явився Ісус. Мати Божа спокійно, немов засинаючи, віддала свого духа. Діва Марія ще перед своєю смертю приготовила (і повідомила про це Апостолів) місце могили в Гефсиманському саду, де мало спочити Її Пречисте тіло. В Її похороні взяло участь велике число людей, і тут усі вони були свідками багатьох чуд, що творилися в той час. Коли через три дні після похорону Діви Марії до Єрусалиму повернувся Апостол Фома, він дуже жалів, що спізнився. Щоб потішити Апостола Фому, Апостоли завели його до могили Божої Матері. Але, на своє превелике здивування, вони не знайшли тіла Пречистої Діви Марії в гробі тоді, коли вони його відкрили, то побачили лише одні похоронні пелени. Збентежені Апостоли Залишилися біля порожнього гробу аж до вечора. Тут молилися й просили Господа, щоб Він їх просвітив. Апостоли переконалися в дивному вознесінні тіла Божої Матері на Небо. Пізно ввечері, коли Апостоли за звичаєм, ламали хліб, їм явилася Сама Мати Божа і сказала: "Радуйтеся! Я завжди з вами!" Апостоли так зраділи, що підняли часточку хліба, поставлену на стіл в пам'ять Спасителя і вигукнули: "Пресвятая Богородице, помагай нам!" Апостоли з того часу встановили звичай підносити панагію - частину хліба честь Божої Матері, котрий донині зберігається в монастирях. Коли мощі багатьох святих залишилися тут серед нас на землі, то мощів Пресвятої Діви немає, а це тому, що вона взята з тілом на Небо. Благословення й допомога нашої Небесної Заступниці для нас є постійно очевидною, особливо ж у хвилинах наших життєвих потреб і скорбот. Як було колись, так і тепер є багато чудотворних ікон Пречистої Діви Марії, і також є багато людей, що були очевидцями - свідками тих чуд, які творяться при цих іконах.

         В цей день також приходили діти до святої Сповіді і св. Причастя, а також правився молебень за навчання. В цей день закінчується двотижневий піст і після служби Божої віруючі розговляються, тобто їдять скромну їжу м'ясо, молоко, яйця і т. ін..

    ____________________________________________________________________________

         26 серпня Церква святкує віддання свята Преображення Господнього. Цей день припав на неділю і в цей день багато дітей прийшло щоб прийняти Святе Причастя, а також отримати благословення на навчання. Після Божественної Літургії відбувся молебень для навчання з водосвяттям. Після молебню діти підійшли до Хреста і о. Олександр кожну дитину поблагословив св. Хрестом і окропив свяченою водою, а також побажав їм добре вчитись і серйозно віднестись до тих предметів яких їм викладають вчителі в школі.

    ____________________________________________________________________________

         Свято Преображення Господнього святкується 6 серпня за старим стилем і 19 серпня за новим стилем.

          Про цю подію розповідає Святе Писання, зокрема євангелісти Матфей, Марк, Лука. Ось що вони говорять: "Ісус взяв Петра, Якова та Іоанна, брата його, і вивів їх на високу гору одних, і преобразився перед ними; лице Його засяяло, яксонце, одежа Його стала білою, як світло. І ось з'явилися їм Мойсей та Ілля, які розмовляли з Ним. При цьому Петро сказав Ісусові: Господи! добре нам тут бути; коли хочеш, зробимо тут три намети: один Тобі, Мойсейеві один, і один Іллі. Коли Він ще говорив це, хмара світла осінила їх, і ось голос з хмари говорить: Це Син Мій Улюблений, в Котрому Моє благовоління; Його слухайте. І почувши, ученики впали ниць і дуже полякалися. Але Ісус підійшов, доторкнувся до них і сказав: встаньте і не бійтеся. Звівши ж очі свої, вони нікого не побачили, крім одного Ісуса".

         Присутність під час Преображення Христового трьом Його вибраних учнів було виконанням Христової обіцянки, що деякі з Його послідовників побачать Славу Царства Божого ще перед своєю смертю (Лк.9. 27). Він також дозволив їм слухати Його розмови з пророками Мойсеєм і Іллею про Його розп'яття. Вони також чули голос Божий. Ці три учні були зміцнені у вірі, щоб потім вони могли відважно переносити той факт недалеких уже Христових мук і страждань. Дозволивши їм бути свідками Його Преображення, Христос дав їм нагоду тільки на мить побачити Небесну Славу майбутнього життя. Мойсей, як законодавець, та Ілля, як чудотворець, були визнані за найбільших людей в Старому Заповіті, але Христос, перевищуючи їх у славі, вказав на той факт, що Він у Небесному Царстві більший за обох них.

         З давніх давен люди в Україні вирощували свою власну городину та мали свої власні сади, був традиційний звичай не їсти яблук та винограду аж до Преображення Господнього, коли перші доспілі фрукти не будуть у церкві освячені. І сьогодні наші парафіяни принесли в кошиках, прикрашених квітами, яблука, груші, сливи, персики, виноград, мед та інші фрукти для посвячення. Після Божественної Літургії, прочиталися молитви на освячення плодів і під звуки церковних дзвонів, хресним ходом обійшли навколо церкви і посвятили все, що принесли в цей день віруючі люди Зміївки.

         Після закінчення освячення віруючі повернулися в церкву поцілували хрест, помирувалися, кожен отримав благословенного хліба і пішли до дому.

    ____________________________________________________________________

         14 серпня Церква святкує пам'ять винесення Древ Чесного Животворчого Хреста Господнього. По причині в серпні місяці в спекотні дні часто виникали різноманітні хвороби, особливо інфекційні, з давніх давен був звичай обходити з хресним ходом з хоругвами, хрестом і іконами села і міста, освячувати колодязі і водяні джерела і таким чином відвертали хвороби.

         Також в цей день князь Володимир в 988 році охрестив в водах Дніпра киян. В цей день святкують пам'ять св. мучеників Маккавеїв, матері їх Соломонії та учителя їх Єліазара, котрі постраждали в 166 році до Різдва Христового від нечестивого сирійського царя Антиоха Єпіфана.

     

         В цей день в церквах освячується вода, а також освячується мед, зілля, насіння маку і квіти. Освячене зілля віруючі зберігають у себе в домівках і використовують від різних хвороб, обкурюючи себе і хвору худобу.



    _________________________________________________________________________________________________________


         Король Швеції Карл ХVІ Густав разом із королевою Сільвією завітав в Зміївці до Свято-Михайлівської церкви (кірхи), яка належить православній та шведській лютеранській громадам.

         Також у Зміївці король із королевою поклали квіти до Пам'ятного знака репресованим шведам, які переслідувалися радянською владою у 1937-1938 роках.

         В честь приїзду короля та королеви отець Олександр відправив службу Божу та молебінь, та проголосив королю та його дружині "Многая літа".

    ____________________________________________________________________________________________

         В 1997 році парафію св. Арх. Михайлівсбкої церкви Відвідав Святійший Патріарх Київський і всієї Руси - України Філарет.

         Щорічно на свято Арх. Михаїла, святкове богослужіння очолює керуючий Херсонсько-Таврійською єпархією високо преосвящений архієпископ Даміан.

    Категорія: Мої статті | Додав: ivan (30.09.2012)
    Переглядів: 750 | Рейтинг: 4.0/1
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]
    Контактні дані
    Цікаво знати
    Купить ссылку здесь за руб.
    Поставить к себе на сайт
    Пошук
    Наше опитування
    Оцініть мій сайт

    Всего ответов: 52
    Календар
    Православные праздники
    Історичні події
    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0
    Кто сегодня был? Яндекс.Метрика
    Форма входу

    Розповiсти друзям
    Підписка на новини

    Введите адрес Вашего почтового ящика:

    Пасха
    Наш баннер
    Вверх