Свято Архангело - Михайлівська церква c. Зміївки
Українська православна церква Київського патріархату
Меню сайту
Благодійний внесок
Цікаві статі
  • 1.Внутріщній стан людського серця, що стало оселею всіх пристрастів і пороків
  • 2.Моральний стан серця людини, що через недбайливість і лінощі падає в безодню пороків
  • 3.Внутрішній стан серця людини, яка лишилася благодаті і стала рабом пристрастів і зброєю диявола.
  • 4.Стан серця людини, через святе хрещення і інші таїнства, що стало мешкання Святої Тройці.
  • 5.Дорога християнського життя.
  • Святині храму
    Підтримайте сайт

    Натисніть та підтримайте сайт

    Пам'ятки храму
    ЗАКОН БОЖИЙ
    Святе Причастя

    Головна » 2013 » Февраль » 16 » Усічення голови св. Іоанна Хрестителя
    15:59
    Усічення голови св. Іоанна Хрестителя

         Щоб належно вшанувати пам'ять мученицької смерті Івана Хрестителя, Православна Церква встановила свято, яке святкується 11 вересня кожного року. Це свято Усічення голови св. Іоанна Хрестителя.

         Св. Євангелист Марк (6:14-28) у Св. Письмі розповідає про це так:

         "...І почув про Ісуса цар Ірод, - бо ім'я Його стало відомим, говорив це Іоанн Хреститель воскрес з мертвих, і тому чудеса діються ним. Одні говорили, це Ілля а інші говорили: це пророк або один з пророків. Ірод же, почувши, сказав: це Іоанн, якого я обезглавив; він воскрес із мертвих. Бо цей Ірод, пославши, взяв Іоанна і ув'язнив його в темницю, за Іродіаду, жінку Филипа, брата свого, з якою він одружився. Бо Іоанн говорив до Ірода: не годиться тобі мати жінку брата твого. Іродіада ж, гніваючись на нього, бажала вбити його; та не могла. Бо Ірод боявся Іоанна, знаючи, що він муж праведний і святий, і беріг його; багато, що робив, слухаючись його, та із задоволенням слухав його. І настав слушний день, коли Ірод, святкуючи день свого народження, влаштував бенкет вельможам своїм, тисячоначальникам і старійшинам Галілейським, - дочка Іродіади увійшла, танцювала і догодила Іродові і тим, що возлежали з ним; цар сказав дівиці: проси в мене, чого хочеш, і дам тобі; і клявся їй: чого тільки попросиш у мене, дам тобі, навіть до половини царства мого. Вона вийшла і спитала матері своєї: чого просити? Та відповіла: голови Іоанна Хрестителя. Вона відразу ж пішла з поспішністю до царя і просила, кажучи: хочу щоб ти зараз же дав мені на блюді голову Іоанна Хрестителя. Цар засмутився, але ради клятви і тих, що возлежали з ним, не захотів відмовити їй. І негайно, пославши зброєносця, цар звелів принести голову його. Тоді пішов, відсік йому голову в темниці, і приніс голову його на блюді, і віддав її дівиці, а дівиця віддала її матері своїй".

         Цей сумний святковий день Церква установила день строго посту. Іоанн Хреститель своєю проповіддю допомагав справі духовного відродження серед тих, що слухали голосу його, і таким чином він багатьох підготовляв до проповіді Христа Спасителя, до проповіді любові й доброзичливості серед людей. Після смерті Іоанна Хрестителя багато його учнів стали учнями Христа Спасителя. Суд Божий звершився над Іродом, Іродіадою і дочкою її Саломією ще за їхнього життя. Саломія, переходячи річку Сикорис зимою, провалилася під кригу. Крижина так її придавила, що вона висіла тілом у воді, а голова її знаходилася під кригою. Подібно тому, як вона танцювала колись ногами на землі, тепер вона, ніби танцююча, двигала безпомічно ногами в крижаній воді. Так вона висіла до тих пір, поки гостра крижина не відрізала їй голову. Труп її не знайшли, а голову принесли Іроду з Іродіадою, як колись принесли їм голову Іоанна Хрестителя. Аравійський цар Арефа, за безчестя своєї дочки, яка була дружиною царя Ірода, і яку він її лишив, заради Іродіади, рушив військом проти Ірода. Потерпів поразку, Ірод накликав на себе гнів римського імператора Кая Калигули (37-41) і був разом з Іродіадою відправлений на заслання в Галію, а потім в Іспанію. Там їх поглинула земля, що розкрилася.

         Після Божественної Літургії була відпрвлена панахида борцям за волю України.

     

    Переглядів: 764 | Додав: ivan | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]
    Контактні дані
    Цікаво знати
    Купить ссылку здесь за руб.
    Поставить к себе на сайт
    Пошук
    Наше опитування
    Оцініть мій сайт

    Всего ответов: 52
    Календар
    Православные праздники
    Історичні події
    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0
    Кто сегодня был? Яндекс.Метрика
    Архів записів
    Форма входу

    Розповiсти друзям
    Підписка на новини

    Введите адрес Вашего почтового ящика:

    Пасха
    Наш баннер
    Вверх