Свято Архангело - Михайлівська церква c. Зміївки
Українська православна церква Київського патріархату
Меню сайту
Благодійний внесок
Цікаві статі
  • 1.Внутріщній стан людського серця, що стало оселею всіх пристрастів і пороків
  • 2.Моральний стан серця людини, що через недбайливість і лінощі падає в безодню пороків
  • 3.Внутрішній стан серця людини, яка лишилася благодаті і стала рабом пристрастів і зброєю диявола.
  • 4.Стан серця людини, через святе хрещення і інші таїнства, що стало мешкання Святої Тройці.
  • 5.Дорога християнського життя.
  • Святині храму
    Підтримайте сайт

    Натисніть та підтримайте сайт

    Пам'ятки храму
    ЗАКОН БОЖИЙ
    Святе Причастя

    Головна » 2014 » Август » 03

    2 серпня. Святого пророка Божого Іллі.

          Молячись святим угодникам Божим, людина часто навіть уявляє, наскільки близькі вони до неї. 2 серпня Церква вшановує пам'ять людини, яка жила дуже давно – за дев’ять століть до Різдва Христового, а й донині є взірцем пристрасного, безкомпромісного боголюбства, полум’яної ревності у вірі та благочесті. Ім’я його – пророк Божий Ілля.

         З самого народження батьки хлопчика  знали, що у них буде незвичайна дитина. Одного разу у видінні батько побачив, як благовидні мужі сповивали дитя вогнем і живили полум’ям. З ранніх років Ілля жив у пустелі, постійно перебуваючи в молитві та роздумах про Бога. У той час ізраїльтяни відпали від істинної віри і стали поклонятися язичницьким богам. У покарання за це Господь по молитві пророка Іллі послав голод. І три роки не було дощу. Язичники всіляко намагалися погубити праведника, але Бог приховав Іллю біля потоку Хораф і наказав ворону носити йому їжу. Коли потік висох, Господь послав пророка до бідної вдови в Сарепту Сідонську. Проте жінці нічим було навіть годувати його. Із залишків борошна і олії вона приготувала їжу. Праведнику стало шкода вдови, і після його молитви до Бога всі побачили диво: олія і борошно не кінчалися в будинку жінки протягом довгого часу. Він також силою молитви воскресив сина вдови, який раптово захворів і помер. Минуло три роки від початку посухи. Пророк Ілля зібрав народ, царя і жерців язичницького бога Ваала на горі Кармел. Щоб дізнатися, хто є істинний Бог, він запропонував побудувати два жертовника, покласти на них забитого тільця, але дрова не запалювати, а кожному випросити у свого бога вогню з неба. Чий бог відгукнеться і пошле вогонь, той і буде вважатися істинним. Всі погодилися з пропозицією пророка. Спочатку жерці Ваала стали волати до свого володаря про дарування вогню. Вони кричали, танцювали, але у них нічого не вийшло. Ближче до вечора святий Ілля повелів зібратися всім біля його жертовника, навколо якого попросив вирити рів і рясно полити дрова водою, щоб у нікого не було сумнівів у диві. Після молитви святого з’явився вогонь з неба і запалив не лише жертовник, але й каміння, і навіть пил і воду навколо. Побачивши це, народ упав на коліна зі словами: «Господь є Бог, Господь є Бог!». Раптом зібралися хмари, небо потемніло і полив довгоочікуваний дощ.  Так пророк Ілля навернув багатьох ізраїльтян до Бога. Після цього дива на горі Хорив поблизу Синая, Ілля удостоївся видіння, в якому Бог з’явився йому в віянні тихого вітру. По повелінні Господньому святий Ілля помазав свого наступника, Єлисея, на пророче служіння. Кінець життя Іллі на землі був незвичайним: праведник був узятим живим на небо у вогненній колісниці. Свідком цього став його наступник, пророк Єлисей. Церковний переказ говорить, що пророк Ілля повернеться на землю в останні часи, щоб проповідувати істину, буде викривати Антихриста, і за це прийме мученицьку кончину перед другим пришестям Христовим. Полум’яна старанність у захисті істинної віри, послух волі Божій, чистота життя, любов до молитви і споглядання таємниць Божих – основні відмінні властивості цього великого пророка. Люди, бачачи в ньому Божу благодать, називали його Божим чоловіком і під час посухи здавна молитовно вдавалися до допомоги святого.

      

     

         І недаремно віруючі села Дудчани, Воронцовського району обрали своїм небесним покровителем і збудували храм на честь його ім’я. В святого пророка Іллі Божественну Літургію правив Високопреосвященний Даміан, архієпископ Херсонський і Таврійський. Йому співслулили благочинний Північних парафій митрофорний протоієрей Олександр Квітка, настоятель протоієрей Ігор Ільницький, перший настоятель і засновник парафії митрофорний протоієрей Миколай Середюк та священники з навколишніх парафій. Після Літургії відслужився молебень з обходженням навколо храму та уставних многолітть. Святкування закінчилося братською трапезою.

    Переглядів: 708 | Додав: ivan | Дата: 03.08.2014 | Коментарі (0)

    Контактні дані
    Цікаво знати
    Купить ссылку здесь за руб.
    Поставить к себе на сайт
    Пошук
    Наше опитування
    Оцініть мій сайт

    Всего ответов: 52
    Календар
    Православные праздники
    Історичні події
    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0
    Кто сегодня был? Яндекс.Метрика
    Архів записів
    Форма входу

    Розповiсти друзям
    Підписка на новини

    Введите адрес Вашего почтового ящика:

    Пасха
    Наш баннер
    Вверх Яндекс.Метрика