Свято Архангело - Михайлівська церква c. Зміївки
Українська православна церква Київського патріархату
Меню сайту
Благодійний внесок
Цікаві статі
  • 1.Внутріщній стан людського серця, що стало оселею всіх пристрастів і пороків
  • 2.Моральний стан серця людини, що через недбайливість і лінощі падає в безодню пороків
  • 3.Внутрішній стан серця людини, яка лишилася благодаті і стала рабом пристрастів і зброєю диявола.
  • 4.Стан серця людини, через святе хрещення і інші таїнства, що стало мешкання Святої Тройці.
  • 5.Дорога християнського життя.
  • Святині храму
    Підтримайте сайт

    Натисніть та підтримайте сайт

    Пам'ятки храму
    ЗАКОН БОЖИЙ
    Святе Причастя

    Головна » 2014 » Август » 14

    14 серпня. Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього. Святих семи мучеників Маккавеїв.

         14 серпня, Православна Церква вшановує пам'ять семи святих мучеників Маккавеїв, а також пам'ять Винесення (походження) Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього. Цього дня також починається Успенський піст, який триватиме до 28 серпня. У народі цей день відомий як «маковий» і «медовий» Спас. Коріння ж свята йдуть у глиб століть, і за ці століття церковні і народні традиції пов’язані з освяченням води, зілля, маку й меду і шанування Винесення Древ Хреста Господнього, переплелися.

       Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього.

       У грецькому часослові 1897 року так пояснюється походження цього свята: «Внаслідок хвороб, які часто бували в серпні, спрадавна утвердився в Константинополі звичай виносити Чесне Древо Хреста на дороги і вулиці для освячення місць і водяних джерел і відведення хвороб. Напередодні, виносячи його з царської скарбниці, покладали на святій трапезі Великої церкви (в честь Святої Софії – Премудрості Божої)». З цього дня і далі до Успіння Пресвятої Богородиці, творячи літії по всьому місту, пропонували його потім народу для поклоніння. Це і є Винесення Чесного Хреста. За прийнятим нині чином 14 серпня  в Церкві після Літургії здійснюється мале освячення води. Разом освячуються квіти, мак, мед нового збору.

       Святі сім святих мучеників Маккавеїв, мати їхня Соломонія та їхній учитель Єлеазар постраждали 166 році до Різдва Христового від нечестивого сирійського царя Антіоха Єпіфана. Прихильник еллінського культу, він увів у Єрусалимі та всій Юдеї язичницькі звичаї. Осквернив Храм Господній, поставивши в нього статую Зевса Олімпійського. До поклоніння якому примушував юдеїв. Багато з них відпало від істинного Бога. Але й були такі, які продовжували вірити в майбутній прихід Христа-Спасителя. Дев’яносторічний старець, законовчитель Єлеазар, який за свою віру був засуджений, з твердістю пішов на муки та катування й помер у Єрусалимі. Таку ж мужність показали і його учні – сім братів Маккавеїв та їхня матір Соломонія. Вони були засуджені царем в Антіохії, де безстрашно визнали себе послідовниками Істинного Бога, відмовилися принести жертву поганським богам. Всіх їх закатували на очах їхньої матері Соломонії. Після смерті своїх дітей Соломонія, стоячи над їхніми тілами, підняла руки з вдячною молитвою та вмерла з радістю, що її діти не зрадили Бога. Подвиг святих братів Маккавеїв надихнув Юду Маттафія. Він підняв повстання проти Антіоха Єпіфана та з Божою поміччю отримав перемогу, очистивши Єрусалимський Храм від ідолів.

       Сьогодні свято Михайлівський храм був наповнений віруючими, які тримали в руках букети з квітами. В храмі витав  запах квітів та васильків, подекуди з букетів виглядали поодинокі голівки маку, які віруючи принесли для освячення. Після Літургії відбулося мале освячення води та освячення квітів, маку, меду.

      

     

    Переглядів: 570 | Додав: ivan | Дата: 14.08.2014 | Коментарі (0)

    Контактні дані
    Цікаво знати
    Купить ссылку здесь за руб.
    Поставить к себе на сайт
    Пошук
    Наше опитування
    Оцініть мій сайт

    Всего ответов: 52
    Календар
    Православные праздники
    Історичні події
    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0
    Кто сегодня был? Яндекс.Метрика
    Архів записів
    Форма входу

    Розповiсти друзям
    Підписка на новини

    Введите адрес Вашего почтового ящика:

    Пасха
    Наш баннер
    Вверх Яндекс.Метрика