Свято Архангело - Михайлівська церква c. Зміївки
Українська православна церква Київського патріархату
Меню сайту
Благодійний внесок
Цікаві статі
  • 1.Внутріщній стан людського серця, що стало оселею всіх пристрастів і пороків
  • 2.Моральний стан серця людини, що через недбайливість і лінощі падає в безодню пороків
  • 3.Внутрішній стан серця людини, яка лишилася благодаті і стала рабом пристрастів і зброєю диявола.
  • 4.Стан серця людини, через святе хрещення і інші таїнства, що стало мешкання Святої Тройці.
  • 5.Дорога християнського життя.
  • Святині храму
    Підтримайте сайт

    Натисніть та підтримайте сайт

    Пам'ятки храму
    ЗАКОН БОЖИЙ
    Святе Причастя

    Головна » 2014 » Март » 02

    2 березня. Неділя сиропусна. Згадування Адамового вигнання. Прощена неділя.

    Сидів Адам навпроти раю і, ридаючи, оплакував свою наготу: горе мені, лукавою спокусою вмовленому, обманеному і від слави віддаленому! (стихира на Господи взиваю). Сьогодні на порозі святого спасенного  великого Посту свята Церква згадує причину нашого гріхопадіння. Перші люди Адам і Єва порушили Божу заповідь не їсти плодів від дерева пізнання добра і зла і тим накликали гнів Божий не тільки на себе, а на увесь рід людський. Гріх передавався з роду в рід, з покоління у покоління, як із зараженого джерела тече заражена вода і отруює всіх так і гріх отруює людську природу і людина не змогла звільнитися сама від гріха. Тому Творець взяв на Себе людську природу, крім гріха, і Своїми муками , смертю і воскресінням переміг гріх. Свята Церква нас закликає побороти гріх. Для цього вона пропонує різні способи: піст, молитва, покаяння. Піст має видиму і невидиму сторони: видима – утримання від скоромної їжі: молока, мяса, яєць. Невидима – посилення молитов, каяття у своїх гріхах, визнання своєї нікчемності, примирення із своїми ближніми. Все це ми повинні робити повсякчас, але особливу увагу повинні приділяти для спасіння своєї душі у дні посту, які Церква установила перед особливими подіями в житті Церкви.  Перед святом Різдва Христового, святом Петра і Павла, Успіння Божої Матері і свята із  свят Воскресіння Господа і Спаса Ісуса Христа Пасхи Христової. Щоби достойно зустріти ці свята, з чистою душею і серцем віддати належне шанування цим подіям, які сталися на землі. Сам Ісус Христос зразу після Свого хрещення в ріці Йордані пішов у пустиню і постив сорок днів і нам подав приклад як треба робити щоб спасти свою душу.

    Що таке є піст? Піст є взагалі стримання, є достоїнство людини володіти собою, перемагати зло в собі самому, перемагати свої недобрі звички та пристрасті. Піст є обмеження нижчих потреб тіла, щоб віддавати більше уваги вищим прагненням душі людської. Піст взагалі є високий, відданий Богу, настрій душі й рішуче обмежування від усього того, що може цей настрій принизити, чи зіпсувати спокусами життя та заходами князя світу цього – диявола. Коли Христос постив у пустині , Він 40 днів нічого не їв. Коли ж Він на останку почув у Собі потребу їжі, то сатана  приступив до Нього зі своїми спокусами і сказав: коли Ти Син Божий, скажи цим камінням в пустині, і вони стануть хлібом. На це Христос сказав: не самим тільки хлібом житиме чоловік, а всяким словом, що виходить із уст Божих (Мат. 4, 4), і відмовився від їжі – задоволення тіла, щоб живити Себе словом Божим. Тілесний піст – рід їжі має своє значення, як засіб виховання душі, але без відповідного душевного настрою він є лише пуста форма, дієта і морального значення не має.

    Неділя ще називається  «Прощеною» між іншим через те, що монахи-пустельники, що жили звичайно разом, ввечері цієї неділі, в останнє перед Великим  постом, сходилися і прощалися між собою, і зараз розходилися по пустині до Великодня, щоб на самоті в суворому пості і молитві провести за прикладом Христа цю Чотиридесятницю перед Великоднем. Одні брали з собою проскурку і половину її ще приносили назад, інші трохи зернят пшениці, а ще інші взагалі нічого не брали і живилися тим, що могли найти в пустині. Вони дійсно жили не хлібом, а Божим словом і молитвою.

    Сьогодні у свято Архангело Михайлівській церкві, після вечірнього Богослужіння проводився чин прощення. До парафіян звернувся настоятель парафії о. Олександр і сказав про значення посту в житті християн і попросив у парафіян пробачення перед ким він завинив чи чим кого скривдив, чи спокусив своєю поведінкою, чи не так поступив як треба, чи якимось іншими гріхами. Також і парафіяни просили прощення у о. Олександра і в один одного.

    На першому тижні святого Посту Богослужіння буде проводитися згідно церковного уставу, а саме: протягом чотирьох днів ввечері читатиметься покаянний канон св.. Андрія Критского, у середу і пятницю літургія передосвячених Дарів, в суботу літургія Іоанна Золотоустого, у неділю - Василя Великого.

    Переглядів: 545 | Додав: ivan | Дата: 02.03.2014 | Коментарі (0)

    Контактні дані
    Цікаво знати
    Купить ссылку здесь за руб.
    Поставить к себе на сайт
    Пошук
    Наше опитування
    Оцініть мій сайт

    Всего ответов: 52
    Календар
    Православные праздники
    Історичні події
    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0
    Кто сегодня был? Яндекс.Метрика
    Архів записів
    Форма входу

    Розповiсти друзям
    Підписка на новини

    Введите адрес Вашего почтового ящика:

    Пасха
    Наш баннер
    Вверх Яндекс.Метрика