Свято Архангело - Михайлівська церква c. Зміївки
Українська православна церква Київського патріархату
Меню сайту
Благодійний внесок
Цікаві статі
  • 1.Внутріщній стан людського серця, що стало оселею всіх пристрастів і пороків
  • 2.Моральний стан серця людини, що через недбайливість і лінощі падає в безодню пороків
  • 3.Внутрішній стан серця людини, яка лишилася благодаті і стала рабом пристрастів і зброєю диявола.
  • 4.Стан серця людини, через святе хрещення і інші таїнства, що стало мешкання Святої Тройці.
  • 5.Дорога християнського життя.
  • Святині храму
    Підтримайте сайт

    Натисніть та підтримайте сайт

    Пам'ятки храму
    ЗАКОН БОЖИЙ
    Святе Причастя

    Головна » 2013 » Апрель » 20

                              Субота акафіста, похвала Божої Матері.

          В суботу пятого тижня Великого посту Церква звершує молебний чин акафіста (або похвала) Одигітрії Пресвятої Богородиці. Від святого образа Богоматері, який написав святий євангеліст Лука, в Константинопольському Влахернському храмі звершувалось багато благодатних знамень. Зявившись одного разу двом сліпцям, Богоматір привела їх у Влахернську церкву до Свого образа і подала їм зцілення. Відразу ці сліпці стали бачити. За цим благодатним знаменням чудотворну ікону стали називати Одігітрією, тобто «Путеводителькою», заступницею і помічницею. Ця назва чудотворного образа збереглася назавжди і утвердилася після триразового визволення Константинополя від ворогів, яке всі повязували з невидимим заступництвом Одігітрії.

       Перше знамення від Богородиці Одігітрії було за імператора Іраклія в 626 році. Коли перси та скіфи оточили Константинополь, а місто було майже беззахисним, то патріарх Сергій втішав жителів столиці, просячи їх всю надію покладати на Бога і Його Пречисту Богоматір. Патріарх зі священними реліквіями та образом Богоматері, з великою кількістю народу, здійснив по стінах міста хресний хід, зміцнюючи та підтримуючи його захисників. Коли перси підступили близько, то патріарх Сергій знову взяв нерукотворний образ Господа нашого Ісуса Христа, ікону Одігітрії, дорогоцінну ризу Пресвятої Богородиці і Животворче Древо Хреста Господнього, вдруге здійснив хресний хід навколо міста, молячись зі сльозами. Прийшовши так з молитвою по стіні до затоки, патріарх занурив чесну ризу Богоматері у тихі води. Море під дією благодатного промислу, захвилювалося і потопило кораблі ворогів. Народ, втішений такою допомогою Пресвятої Богородиці, цілу ніч, стоячи, приносив  Небесній Заступниці хвалебні пісні подяки.

         Через 36 років після першого визволення Константинополь удруге був спасенний заступництвом Одігітрії за правління імператора Константина Погоната (668-685)від сарацин, які сім років нападали на Візантію. Велика кількість кораблів і 30 тисяч ворогів, за молитви Церкви і за заступництвом Божої Матері, загинули перед стінами міста.

       І втретє Константинополь був збережений заступництвом Божої Матері Одігітрії за імператора Льва Ісавра (716-741) знову ж таки від сарацин. Коли ворог на 1800 кораблях оточив Царгород з надію пограбувати, то мешканці міста, взявши всечесне древо Хреста Господнього, ікони Спасителя та Одігітрії, звершили по стінах хресний хід, зі сльозами умилостивляючи Господа. Флот цих жадібних і ненависних сарацинів майже весь загинув від надзвичайно сильної бурі в Егейському морі. Ледве десять кораблів вціліли; тіла ворогів лежали купами на островах й на входах до пристані.

       Дивну допомогу Одігітрії, яка була благодатно подана віруючим, Церква згадує і прославляє в суботу пятого тижня Великого посту, тому що перше визволення Константинополя (Царгорода) за допомогою Одігітрії було саме в цей час посту. 

    Переглядів: 757 | Додав: ivan | Дата: 20.04.2013 | Коментарі (0)

    Контактні дані
    Цікаво знати
    Купить ссылку здесь за руб.
    Поставить к себе на сайт
    Пошук
    Наше опитування
    Оцініть мій сайт

    Всего ответов: 52
    Календар
    Православные праздники
    Історичні події
    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0
    Кто сегодня был? Яндекс.Метрика
    Архів записів
    Форма входу

    Розповiсти друзям
    Підписка на новини

    Введите адрес Вашего почтового ящика:

    Пасха
    Наш баннер
    Вверх Яндекс.Метрика