Свято Архангело - Михайлівська церква c. Зміївки
Українська православна церква Київського патріархату
Меню сайту
Благодійний внесок
Цікаві статі
  • 1.Внутріщній стан людського серця, що стало оселею всіх пристрастів і пороків
  • 2.Моральний стан серця людини, що через недбайливість і лінощі падає в безодню пороків
  • 3.Внутрішній стан серця людини, яка лишилася благодаті і стала рабом пристрастів і зброєю диявола.
  • 4.Стан серця людини, через святе хрещення і інші таїнства, що стало мешкання Святої Тройці.
  • 5.Дорога християнського життя.
  • Святині храму
    Підтримайте сайт

    Натисніть та підтримайте сайт

    Пам'ятки храму
    ЗАКОН БОЖИЙ
    Святе Причастя

    Головна » 2013 » Октябрь » 14

    14 жовтня, Свято Покрови Пресвятої Богородиці.

    14 жовтня в Україні відзначається одне з найбільш шанованих свят – Покрову Пресвятої Богородиці. В народі його ще називають «третя Пречиста», тобто третє, після Успіння (28 серпня) і Різдва Богородиці (21 вересня), велике свято на честь Пречистої Діви. Цього дня ми з вдячністю і вірою приймаємо заступництво і молитви за нас перед Богом Пресвятої Діви Марії, згадуємо історичні події далекої Візантійської епохи, з якої походить коріння цього свята.

    В цей день ми вшановуємо славних українських козаків, покровителькою яких вважається Богородиця. Це свято також і родинне, бо пов’язане з родинними і сімейними цінностями і традиціями, шанобливим ставленням до ідеалів жіночності та материнства.

    З давніх часів це свято дуже шанувалося у Київській Русі. Багато храмів було збудовано на його честь. А особливо свято Покрови шанувалося українськими козаками, тому, вони як воїни, що стояли на захисті православної віри, були постійно в небезпеці. Але покладали надію свою на Бога і молилися до Богородиці, щоб Вона захищала їх, покривала Своїм покровом і визволяла від несподіваної смерті. Саме тому в козацькі часи головний храм у центрі Січі був на честь Покрову Пресвятої Богородиці, - це свято вважалося престольним для козаків. Звідси і виник і особливий притаманний тільки Україні, вид ікони Покрову Пресвятої Богородиці – козацька Покрова. На ній Діва Марія зображена такою, що простирає Свій покров, Свій омофор над козаками, над гетьманами, над духовенством, які моляться і з надією звертають до Неї свої погляди.

    Відомий дослідник звичаїв українського народу Олекса Воропай писав, що після зруйнування Запорізької Січі в 1775 році, за наказом російської імператриці Катерини II, козаки, що пішли за Дунай на еміграцію, взяли з собою образ Пресвятої Богородиці-Покрови. Існує й переказ, що коли російські війська руйнували Січ й обстрілювали з гармат, то один за одним палали курені, а ядра, випущені з гармат росіянами обминали церкву Покрови Богородиці, і коли московські вояки ввірвалися в Січ то церква провалилася під землю і таким чином Мати Божа не дала, щоб її осквернили вороги , як осквернив київські святині Андрій Боголюбський, князь Суздальський 12 березня 1169 року. Як свідчить літопис « Два дні суздальці, смоляни і половці грабували і палили "мати руських міст" (себто Київ). Безліч киян були відведені в полон. У монастирях і церквах воїни забирали не тільки коштовності, але і всю святість: ікони, хрести, дзвони і ризи. Половці підпалили Печерський монастир. "Митрополія" Софійський собор був розграбований нарівні з іншими храмами. "І бисть в Києві на всих человеці ​​стогін і туга, і скорбота неутішімая ".»

    Свято Покрови має й виховний аспект. Воно нагадує нам про необхідність відроджувати духовні основи міцної християнської сім’ї, про те, що людей – чоловіка і жінку – з’єднує Сам Господь. Як сказано у Писанні, «що Бог з’єднав, людина нехай не розлучає». Господь повелів першим людям Адаму і Єві виконувати Його заповідь плодитися і розмножуватися, наповнювати землю. А зараз, на жаль, чоловіки й жінки частіше сходяться і живуть разом не для того, щоб народжувати і виховувати дітей, а задля задоволення своїх бажань, своїх егоїстичних потягів. Так не повинно бути.

    Цього дня ми вшановуємо Божу Матір як Приснодіву і Ту, що народила Сина Божого і Сина Людського. Тож нехай це свято – свято Покрову Пресвятої Богородиці - нагадає нам про справжню радість материнства, про повагу до жінки. Про давні християнські традиції і звичаї подружнього життя, тому що без духовного відродження української родини неможливо відродити націю в цілому, Побудувати міцну державу можна тільки на міцному духовному фундаменті.

    У свято Архагело Михайлівській церкві напередодні свята відбулася всенічна служба, а в самий день свята відслужилася Божественна Літургія і після служби біля пам’ятника борцям за волю України відслужилася панахида за всіх, хто поклав життя своє за свободу і незалежність України, починаючи з національно визвольної боротьби козаків, селян, гайдамаків, січових стрільців, воїнів УПА і їхніх командирів.

    О 15 годині на стадіоні Зміївської школи відбулися масові гуляння, козацькі забави, та концерти самодіяльних колективів сіл Зміївка, Вербівка, та Новоберислава. Спортивні змагання між козаками сіл Зміївка, Вербівка та Новоберислав. Кубок виграли козаки с. Зміївки. Присутні насолоджувалися українськими піснями, що їх виконували учасники художньої самодіяльності згаданих сіл. Настоятель св.. Арх, Михайлівської церкви о. Олександр Квітка відкрив і благословив це свято, яке проводили на честь Покрови Божої Матері. В своєму слові о. Олександр розповів історію свята та його значення для українців і українських родин. Завершилось свято куштуванням козацького кулішу, який варили тут же в казані. О. Олександр благословив куліш і всі присутні смакували смачною стравою.


    Переглядів: 761 | Додав: ivan | Дата: 14.10.2013 | Коментарі (0)

    Контактні дані
    Цікаво знати
    Купить ссылку здесь за руб.
    Поставить к себе на сайт
    Пошук
    Наше опитування
    Оцініть мій сайт

    Всего ответов: 52
    Календар
    Православные праздники
    Історичні події
    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0
    Кто сегодня был? Яндекс.Метрика
    Архів записів
    Форма входу

    Розповiсти друзям
    Підписка на новини

    Введите адрес Вашего почтового ящика:

    Пасха
    Наш баннер
    Вверх Яндекс.Метрика